Sestra Scucci – řeholnice, která zpívá

10.6.2014 

Pětadvacetiletá italská řeholnice Cristina Scucci na sklonku minulého týdne vyhrála pěveckou soutěž italské státní televize The Voice of Italy. Ve finále se zpívající voršilka v černém řádovém hábitu prosadila proti třem dalším konkurentům, mimo jiné hitem What a feeling. Poté, co se dozvěděla o svém vítězství, postarala se o další překvapení. Požádala publikum a ohromeného moderátora, aby se všichni společně pomodlili Otče náš. Sestra Cristina tak v usebrání poděkovala Tomu, koho chtěla do televize vnést. Evangelizace byla totiž od samého počátku jejím jediným cílem, vysvětlila řeholnice na následné tiskové konferenci, na kterou ji doprovázela její představená: “Nic takového jsem nečekala. Chtěla jsem pouze vyzpívat, že jsem potkala Ježíše. Mám dar od Boha, který jsem nyní použila, abych vyslovila, že mne Bůh o nic nepřipravil”, prohlásila sestra Cristina.

Již první vystoupení rodačky ze sicilské Ragusy v soutěži pěveckých talentů v březnu tohoto roku vzbudilo vlnu nadšení ( její nahrávky na videoportálu youtube shlédlo více než 50 milionů uživatelů), ale také množství polemik v rámci církve i navenek. Z Vatikánu nicméně na adresu mladé řeholnice zazněla chvála. Prostřednictvím tvítových poselství ocenil její neobvyklé angažmá ve světské sféře kard. Gianfranco Ravasi. “Tak to má být! Kéž by to tak dělali mnozí další!”, napsal předseda Papežské rady pro kulturu.

Pěveckou dráhu sicilské voršilky podrobně sledoval také list italských biskupů Avvenire. Více než vítězství v klání talentů ovšem vyzdvihuje vítězství její spontánnosti, ryzosti a přirozenosti. Sestra Cristina, která koncem července obnoví své časné sliby, totiž i nejzavilejším kritikům dokázala, že není zpěvačka, převlečená za jeptišku, ale řeholnice, která zpívá, míní Avvenire.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.