Asyřani a katolíci připravili dokument o svátostech

12.7.2004 

Společný dokument o svátostech schválila v indickém Thrissuru Komise pro dialog mezi katolickou církví a asyrskou východní církví. Jeho text bude postoupen k oficiálnímu schválení Synodu Asyrské církve a Svatému Stolci. Prohlášení zdůrazňuje především společné prvky v pojetí svátostí, které se v obou církví liší počtem.

Katolickou delegaci tvořili biskupové chaldejského a syrsko-malabarského obřadu. ?Společný dokument o svátostném životě představuje dobrý krok kupředu směrem k jednotě obou církví ? uvedl mons. Mar Aprem, indický metropolita Asyrské východní církve. ? Plně si uvědomuji, že katolická církev čítá více než miliardu věřících na světě, zatímco naše komunita je velmi malá. Je tu však vzájemný respekt a to je velmi pozitivní.? ? uvedl pro agenturu Fides východní metropolita.

Asyrská církev se v mnoha věcech shoduje s katolickými církvemi chaldejského a syrsko-malabarského ritu. Od Svatého Stolce se oddělila po efezském koncilu, roku 431. Teologický dialog s katolickou církví zahájila společná kristologická deklaraci, kterou podepsali roku 1994 Jan Pavel II. a patriarcha asyrské církve Dinka IV.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.