COMECE vyjádřil lítost nad odmítnutím občanské iniciativy „Jeden z nás“

7.6.2014 

Evropská komise oficiálně odmítla postuláty občanské iniciativy „Jeden z nás“. V rozhodnutí z 28. května letošního roku tvrdí, že není nutné zvyšovat současné etické standardy pro přidělování unijních prostředků.

Iniciativa „Jeden z nás“ založená na dobře podložené etické, právnické a ekonomické argumentaci vybízela Evropskou unii, aby přestala financovat činnosti založené na ničení lidských embryí, zejména v oblasti vědeckého bádání, totiž využívání kmenových buněk z lidských zárodků, a v oblasti tzv. rozvojové spolupráce, tzn. přímé nebo nepřímé financování interrupcí. Iniciativu „Jeden z nás“ podpořilo na 2 miliony Evropanů z různých zemí Unie. Její odmítnutí proto vstoupí do historie jako ignorance požadavků dosud největší skupiny obyvatel Unie, kteří se kdy obrátili na její nejvyšší orgán.

Lítost nad odmítnutím iniciativy vyjádřil také sekretariát Konference evropských episkopátů (COMECE). Jak uvádí, je to tím politováníhodnější, že občanská iniciativa je jedním z klíčových nástrojů participační demokracie, který má zaplňovat mezeru mezi zákonodárci a občany, které reprezentují. Sekretariát COMECE vyjadřuje naději, že toto rozhodnutí neznechutí občanskou společnost - a zejména křesťany – a neodradí je od další angažovanosti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.