Návštěva japonského premiéra u Svatého stolce

6.6.2014 

Papeže Františka dnes navštívil japonský premiér, pan Shinzō Abe. Podle vatikánského tiskového prohlášení obě strany v srdečném rozhovoru ocenily dobré existující vzájemné vztahy, stejně jako porozumění a spolupráci katolické církve s japonským státem, zejména na poli výchovy, zdravotnictví a sociálních služeb. Konverzace se týkala také aktuálních regionálních a mezinárodních témat, jako jsou iniciativy na podporu míru a stability na asijském kontinentě, úsilí Japonska o rozvojovou spolupráci, zvláště v Africe, pozornost k životnímu prostředí a snaha o jaderné odzbrojení.

Jak informoval Svatý stolec, japonská delegace papeži Františkovi předala tři symbolické dary. Prvním je malé zrcátko o průměru zhruba 20 cm, jehož odleskem na ploše vzniká světelný kříž. Tzv. „zázračné zrcátko“ užívali japonští křesťané v dobách pronásledování, kdy japonské císařství zakazovalo užívání křesťanských symbolů. Dalšími dvěma dary jsou portréty papeže Pavla V. a prvního japonského velvyslance, který roku 1615 přijel do Říma se žádostí o vyslání katolických misionářů do své země.

Papež František japonskému ministerskému předsedovi věnoval kachel s vyobrazením sv. Petra, kterého anděl Páně vysvobozuje z vězení (Sk 12,1-17).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.