Papež: Ježíš se přimlouvá za nás svými ranami

3.6.2014 

Ježíš prosí za každého z nás tím, že ukazuje Otci svoje rány. To byla klíčová myšlenka homilie papeže Františka při ranní eucharistii v kapli Domu sv. Marty. Papež zdůraznil, že Ježíš je náš Přímluvce, který nás hájí, třebaže jsme hříšní a dopustili jsme se mnoha hříchů.

Ježíšovo a Pavlovo loučení podávané v dnešních liturgických čteních bylo papeži Františkovi příležitostí k zamyšlení nad přímluvnou modlitbou. Když Pavel opouští Milét (Sk 20,17-27) – podotkl papež - jsou všichni smutní, a tak tomu bylo také mezi učedníky, když k nim Ježíš promlouval na rozloučenou před odchodem do Getseman a začátkem Pašijí (Jan 17,1-11). „Pán je utěšoval - řekl papež – a v jeho řeči je jedna větička, která nutí k zamyšlení. Ježíš mluví s Otcem a říká »Prosím za ně«. Ježíš prosí za nás jako prosil za Petra a jako za Lazara před hrobem. Ježíš nám říká, že všichni jsme Otcovi a že za nás prosí před Otcem. Ježíš neprosí za svět, (Jan 17,9) prosí za nás, prosí za Svoji církev“:

Apoštol Jan na tyto věci myslí a říká nám, kteří jsme velkými hříšníky: »Nehřešte, ale zhřeší-li někdo, vězte, že máme přímluvce u Otce, jednoho, kdo se za nás přimlouvá, hájí nás u Otce a ospravedlňuje« (srov. 1 Jan 2,1). Myslím, že bychom měli hodně myslet v této chvíli na tuto pravdu: Ježíš prosí za mne. Mohu jít v životě dál, protože mám přímluvce, který mne hájí a třebaže jsem vinen a mám četné hříchy, On je dobrý přímluvce, obhájce, a bude o mně mluvit s Otcem.

„On je první přímluvce, který posílá Parakléta, pokračoval František. Když máme ve farnosti, doma v rodině, nějaké potřeby, nějaké problémy, máme se obracet na Ježíše, aby za nás prosil. A jak dnes Ježíš prosí? – tázal se papež a odpověděl: Já si myslím, že s Otcem příliš nemluví.“

Nemluví - miluje. Ale je jedna věc, kterou Ježíš, jak jsem si jist, určitě dělá. Ukazuje Otci svoje rány. Ježíš svými ranami prosí za nás jako by Otci říkal: »Otče, to je cena za ně! Pomoz jim, chraň je. Jsou Tvými dětmi, které jsem takto spasil.« Jinak je totiž nesrozumitelné, proč má Ježíš po vzkříšení na svém skvoucím oslaveném těle bez šrámů a podlitin po bičování ony rány. Oněch pět ran. Proč je chtěl Ježíš vynést na nebe? Aby za nás prosil. Aby ukazoval Otci cenu: »Taková je cena, nenechávej je nyní samotné. Pomáhej jim.«

„Musíme mít tuto víru – pokračoval papež – že se Ježíš v tuto chvíli přimlouvá před Otcem za nás, za každého z nás. A když se modlíme, nesmíme zapomínat prosit Ježíše, aby za nás prosil:

Ježíši, pros za mne. Ukaž Otci Svoje rány, které jsou také moje. Jsou to rány mého hříchu. Jsou to rány mého problému v této chvíli. Přímluvce Ježíš jenom ukazuje Otci Svoje rány. A děje se tak dnes, v tuto chvíli. Vezměme si slova, která Ježíš řekl Petrovi: »Petře, já jsem za tebe prosil, aby tvoje víra nezanikla«(Lk 22,32).

Buďme si jisti – končil František – že On to činí pro každého z nás. Musíme mít důvěru, že Ježíš Svými ranami prosí před Otcem.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.