Papež František rozhodne o datech nejbližších kanonizací

31.5.2014 

Papež František rozhodne o nejbližších kanonizacích spolu s kardinály shromážděnými ve Vatikánu na řádné veřejné konzistoři za necelé dva týdny, ve čtvrtek 12. června. Bude se týkat svatořečení šesti blahoslavených: čtyř Italů a dvou Indů. Tři z nich blahořečil sv. Jan Pavel II. Určeny budou rovněž termíny kanonizace.

V případě Italů jde o biskupa Vicenzy Giovanniho Antonia Farinu, který v 19. století založil kongregaci sester učitelek od sv. Doroty. Dalšími budoucími světci jsou minorita o. Luigi z Casorii, který rovněž v 19. století založil kongregaci sester sv. Alžběty; oblát z řádu Nejmenších bratří Nicola z Longobardi, který zemřel na počátku 18. století a byl blahoslaven o necelých sto let později papežem Piem VI. Posledním z Italů je františkánský terciář Amato Ronconi z 13. století, jehož kult jako blahoslaveného potvrdil rovněž Pius VI.

Indickými kandidáty oltáře jsou Cyriak Eliáš Chavara, kněz syrsko-malabarského obřadu a zakladatel kongregace karmelitánů P. Marie Neposkvrněné, a sestra Eufrazie od Nejsvětějšího Srdce Ježíšova Eluvathingalová z kongregace Matky Karmelu, kterou před osmi lety zapsal mezi blahoslavené Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.