Atentáty ve Středoafrické republice

29.5.2014 

Na periferii hlavního města Bangui došlo včera odpoledne k útoku na kostel P. Marie Fatimské. Bojovníci z muslimské povstalecké organizace Séléka zavraždili nejméně 15 lidí včetně místního kněze a některé další vzali jako rukojmí. Dramatickou událost pro náš rozhlas komentuje P. Mathieu Bondobo, kněz původem z této země, který se právě zdržuje v Římě:

„Je vskutku smutná a vážná zpráva. Zpočátku jsme se vždycky snažili tvrdit, že jde o politický nikoli náboženský konflikt. Útok na farnost nahání strach a zároveň ukazuje k tomu, že se konflikt stává stále víc také náboženským. Musíme se mít na pozoru, abychom se my, náboženská vyznání, nenechali manipulovat od politiků. Stačí opravdu málo a jste chyceni v této pasti! V našem národě vždycky žila různá náboženská vyznání vedle sebe. Nesmíme vyhlašovat válku. Musíme se vyvarovat této léčky. Vzhledem k tomu, co se stalo, stačí málo a v lidských srdcích se může znovu zrodit pomsta...“

Stanoviště mezinárodních oddílů je necelý kilometr od místa atentátu. Přestože byly požádány o pomoc, trvalo jim hodiny, než na místo činu dorazily, dodává s hořkostí P. Bondobo.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.