Kardinál Parolin: papežská pouť do Svaté země má přinést pokoj

23.5.2014 

Povzbudit křesťanské společenství, probudit nový ekumenický zápal a podnítit odvážná rozhodnutí pro cestu pokoje, to jsou hlavní cíle papežské cesty. Alespoň tak je vyjmenoval vatikánský státní sekretář, kardinál Pietro Parolin:

„Bude to chvíle radosti a útěchy pro všechny křesťany žijící ve Svaté zemi. Myslím, že papež chce během těchto setkání s nimi zdůraznit dvě věci: jednak, že tito křesťané jsou živými kameny a že bez nich hrozí Svaté zemi a svatým místům, že se stanou pouhým muzeem. Jejich přítomnost oproti tomu zajišťuje, že tam poutníci najdou živou křesťanskou komunitu a živou přítomnost Zmrtvýchvstalého Pána. Vedle této, řekněme církevní dimenze, sehrávají křesťané důležitou roli v místních společnostech Blízkého východu a Svaté země. V zemích, kde žijí, je to skutečně zásadní role. Upřímně nabízejí své síly svým spoluobčanům, aby společně s nimi budovali svobodnou, spravedlivou a demokratickou vlast.“

Kardinál Pietro Parolin v rozhovoru pro Vatikánskou televizi dále vyjádřil naději, že nadcházející papežova cesta pomůže politikům a lidem dobré vůle učinit odvážná rozhodnutí pro cestu pokoje.
Pokud jde o izraelsko-palestinský konflikt, připomněl, že vatikánská politika usiluje o to, aby bylo obecně ctěno právo Izraele na pokojnou existenci v rámci hranic uznaných mezinárodním společenství. Na druhé straně je ovšem nutné respektovat právo palestinského národa na suverénní a nezávislou vlast a na svobodu pohybu.
Posledním prvkem, na který poukázal vatikánský státní sekretář, je uznání posvátného charakteru Jeruzaléma a jeho univerzálního náboženského a kulturního dědictví. Jinými slovy, je nutné uznat jej jako poutní místo vyznavačů tří monoteistických náboženství.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.