Papež: V Božích očích je člověk tím nejkrásnějším a nejlepším z celého stvoření

21.5.2014 

Na 80 tisíc lidí se dnes sešlo na náměstí sv. Petra a ulici Via della Conciliazione, aby se účastnili pravidelné generální audience. Papež František pokračoval v cyklu katechezí o darech Ducha svatého a tentokrát se věnoval daru, který bývá označován jako poznání, vědění či umění. Svatý otec k tomu mimo jiné řekl:

Dar vědění nás staví do hlubokého souladu se Stvořitelem a dává nám účast na jasnosti Jeho pohledu a Jeho soudu. Z tohoto hlediska dovedeme postřehnout v muži a ženě vrchol stvoření, dovršení plánu lásky, který je vtištěn do každého z nás a umožňuje nám rozpoznávat se jako bratři a sestry.
To vše je důvodem klidu a pokoje, činí křesťana radostným svědkem Boha ve stopách svatého Františka z Assisi a mnoha svatých, kteří uměli chválit a opěvovat Jeho lásku v kontemplaci stvoření. Současně nám však dar vědění pomáhá neupadat do některých nepřiměřených či pomýlených postojů. Prvním z nich je riziko považovat se za vládce stvoření. Stvoření není náš majetek, kterého se můžeme zmocnit podle svého zalíbení, a tím méně vlastnictvím jen některých či málokterých. Stvoření je dar, podivuhodný dar, kterým nás obdařil Bůh, abychom
jej opatrovali a užívali ku prospěchu všech, vždy s velkou úctou a vděčností. Druhým pomýleným postojem je pokušení zastavit se u stvoření jako by mohlo nabídnout odpověď na všechna naše očekávání. Darem vědění nám Duch pomáhá neupadnout do tohoto omylu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Papeže Františka v závěru generální audience obrátil pozornost k několika aktuálním událostem:

Myslím znovu na obyvatele Bosny a Hercegoviny a Srbska těžce zkoušené záplavami a povodněmi, které přinesly ztráty na lidských životech, bezpočet evakuovaných a nezměrné škody. Situace se bohužel ještě více zkomplikovala a proto vás vybízím, abyste se spolu se mnou spojili v modlitbě za oběti a všechny lidi zkoušené touto kalamitou. Kéž se těmto našim bratřím dostane solidarity a konkrétní pomoci mezinárodního společenství. Pomodleme se všichni za tyto obyvatele Zdrávas Maria…

Potom Svatý otec připomněl blížící se mariánský svátek, který je dnem modlitby za církev v Číně:

Na 24. květen připadá liturgická připomínka Panny Marie Pomocnice křesťanů, vroucně uctívané ve svatyni Sheshan v Šanghaj. Žádám všechny věřící o modlitbu, aby pod ochranou Matky Pomocnice čínští katolíci nadále věřili, doufali a milovali a byli za každých okolností uprostřed svých spoluobčanů kvasem harmonického soužití.

Nakonec papež František upozornil na nadcházející pouť do Svaté země:

Tuto sobotu se vydám na cestu do Svaté země, Ježíšovy země. Bude to cesta striktně náboženská. Prvním motivem je setkání s mým bratrem Bartolomějem I. u příležitosti 50. výročí setkání Pavla VI. a Athenagora I. Petr a Ondřej se tak setkají podruhé a to je krásné. Druhým motivem je modlitba za mír v oné zemi, která tolik trpí. Prosím vás o modlitbu za tuto cestu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.