Vatikánské poselství na evropský kongres o katolické formaci učitelů

17.5.2014 

Podstatnou roli věřících učitelů v evangelizaci nových generací připomíná Svatý stolec u příležitosti evropského kongresu o formaci katolických pedagogů. Ve školách se má rozeznívat radost Evangelia – čteme ve vatikánském poselství. – Křesťanští vychovatelé dovolují pocítit blízkost Kristovy přítomnosti. Jsou také svědky velkého dědictví, které církev střeží. Jejich práce proto dává církvi velkou příležitost k předávání víry nebo alespoň k základnímu obeznámení s vírou – píše kardinál Zenon Grocholewski, prefekt Kongregace pro katolickou výchovu.

Na kongres zahájený 15. května v Sarajevu se sjelo 70 účastníků, převážně osob zodpovídajících v evropských zemích za katolické školství a pastoraci učitelů. Kongres zorganizovala Rada evropských biskupských konferencí, konkrétně její sekce pro výchovu a vzdělání. V jejím čele stojí arcibiskup Marek Jędraszewski:

Cílem setkání je reflexe nad formací učitelů v katolických školách, ale myslím, že je nutnné pohlížet na tento úkol z širší perspektivy. Nejde nám pouze o to připravit „armádu učitelů“, kteří by tvořily vhodné společenství pedagogů na katolických školách, jde také o formaci učitelů z veřejných škol. To je důležité například v Polsku, kde katolických škol jako takových mnoho není, ale většina učitelů pracujících ve veřejných školách jsou lidé věřící, jejichž povinností je být Kristovými apoštoly a nestydět se mluvit o Kristu ani před nevěřícími žáky. Je totiž potřeba zažehnout v nich touhu po plnosti lidství a k této plnosti se mohou dostat skrze odkazy na postavu Ježíše Krista. Všichni v Něho nevěří jako v Božího Syna a mesiáše, každá člověk se však může odvolat ke Kristu, aby porozuměl sobě samému jako člověku,

říká šéf sekce pro výchovu a vzdělání při Radě evropských biskupských konferencí, lodžský arcibiskup Marek Jędraszewski.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.