Arcibiskup Tomasi vystoupil na půdě OSN proti užívání dronů

14.5.2014 

Zodpovědnost člověka nelze přenášet na roboty, prohlásil v ženevském sídle OSN stálý pozorovatel Svatého stolce. Arcibiskup Silvano Maria Tomasi vystoupil v otázce smrtících autonomních zbraní a zejména odsoudil užívání tzv. dronů.

“Základní princip a klíčový bod v celé této situace je následující: nelze přenášet na stroje rozhodnutí, které se týká života a smrti lidských bytostí. Při takovémto rozhodování je zapotřebí zachovat racionální prvek a schopnost morálního úsudku. Tyto technologicky sofistikované, avšak zcela nezávislé zbraně, tuto schopnost ovšem nemají. I za předpokladu vyvinutí jakési umělé inteligence se nikdy nedosáhne schopnosti situaci posoudit a vypracovat skutečný etický soud. Kromě této zásadní otázky Svatý stolec předkládá ještě další úvahy. Rozvoj tohoto druhu zbrojení může vést k nové mezinárodní soutěživosti, která nijak nepomáhá vztahům mezi státy. Naopak zapříčiňuje plýtvání zdroji, které by měly být využívány na sociální potřeby a boj s chudobou, nikoliv na smrtící nástroje.“

- zopakoval arcibiskup Tomasi, který odmítavý postoj Svatého stolce k nasazení dronů vyjádřil v ženevském sídle OSN již v loňském roce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.