Lateránská universita otevírá novou katedru

30.10.2003 

Papežská Lateránská universita dnes otevírá novou katedru, pojmenovanou ?Gloria Crucis?, která se bude zabývat hodnotou kříže pro každého člověka a pro lidský život. Vatikánská agentura Fides informovala, že idea katedry vznikla 13. června letošního roku a bude součástí studijního semináře, který organizuje Generální kurie pasionistů.

Agentura dále uvádí, že název ?Gloria Crucis? odkazuje na ?základní téma víry, které se vztahuje k projevu Boha skrze kříž a na cestu člověka k Bohu skrze kříž?. V teologickém myšlení prvotní církve je pohoršení kříže překonáno teologickou reflexí evangelia sv. Jana, které považuje událost kříže za oslavu Boha a jako vstup Ježíše do slávy a začátek jeho království slávy.

Podle agentury Fides tato katedra není fakulta nebo institut. Zakládá interdisciplinární strukturu různých fakult Papežské Lateránské university a organizuje přednášky, semináře, konference, výstavy, sympózia nebo kongresy ve shodě s cílem katedry, vede Centrum dokumentace o utrpení Krista a nabízí a podporuje iniciativy o spiritualitě utrpení. Kromě toho nabízí doplňující studium ke studiu kristologie a teologie obecně. Vedoucím katedry je P.Fernando Taccone, profesor pastoračního institutu Lateránské university. Katedra zároveň vydává časopis ?Moudrost kříže?.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.