Boko Haram chce vyměnit studentky za své bojovníky

13.5.2014 

„Chceme konečně vidět konkrétní práci na osvobození unesených studentek. Do této chvíle se zdá, že nigérijská vláda je vůči působení islamistů naprosto bezmocná.“ Tak komentuje kardinál John Onaiyekan neúspěšné pokusy o propuštění více než 200 gymnazistek unesených před třemi týdny teroristy z Boko Haram. Podle nigérijského kardinála se v této věci udělalo příliš málo. Vyjádřil také obavy, že unesená děvčata už mohla být vyvezena do muslimských bází ve Středoafrické republice.

Ve včera zveřejněném videu vůdce Boko Haram Abubakar Shekau prohlásil, že se dívky mohou dostat svobodu výměnou za propuštění bojovníků této skupiny z nigérijských vězení. Ultimátum zaznělo na pozadí záběrů, na nichž zhruba sto dívěk zahalených v čádorech na neznámém místě recituje modlitby. Video tak chce dát na vědomí, že unesená děvčata přestoupila na islám. Zhruba 90% z nich totiž byly křesťanky. V předchozím záznamu členové Boko Haram ohlašovali, že ve jménu Alláha prodají děvčata na trhu, protože místo studií mají být doma a sloužit svým mužům.

Únos studentek se setkal se všeobecným odsouzením na celém světě. K apelům na jejich osvobození se připojil také Vatikán. Označil únos za strašlivý akt násilí rozsévaného islámskými teroristy. Také papež František prostřednictvím Twitteru vybízel k modlitbám za jejich okamžité osvobození.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.