Kardinál Tauran v Jordánsku na semináři o náboženství a násilí

13.5.2014 

Kardinál Tauran v Jordánsku na semináři o náboženství a násilí Vatikán. Ve světě poznamenaném násilím musejí náboženští představitelé odhodlaně vystupovat proti násilí a učit své věřící pedagogice pokoje – řekl na své návštěvě v Jordánsku kardinál Jean –Louis Tauran. Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog se zúčastnil mezinárodního semináře na téma „Náboženství a násilí“ organizovaného Ammánskou univerzitou.

Kardinál Tauran poznamenal, že v hlavním městě Jordánska ležícím nedaleko Sýrie není nutné nikomu připomínat, jak velmi je dnešní svět poznamenaný násilím. Účastníky semináře to zavazuje k duchu solidarity a soucitu nejen s oběťmi obzrojených konfliktů, ale také se všemi, kterým jsou upírána základní lidská práva. Šéf vatikánského úřadu uvedl, že na násilí v dnešním světě se podílí celá řada faktorů především politického a ekonomického rázu. Nesmíme nicméně podceňovat roli osobní zodpovědnost a privátní formy násilí. Dějiny o nich nepíší, soustředí se na války či terorismus, ale ve skutečnosti se veškeré násilí opírá o postoje jednotlivců – řekl kardinál Tauran.

Připomněl dále celou řadu úkolů stojících před náboženskými představiteli v rámci široce pojaté pedagogiky pokoje. Zdůraznil zejména, že navzdory různosti přístupů k pojmům jako spravedlivá válka, oprávněná sebeobrana nebo džihád je mír pro všechny hodnotou, kterou je třeba chránit a podporovat.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.