Bývalý ředitel Vatikánské banky: odpouštím všem, jsem připraven nadále sloužit církvi

12.5.2014 

Odpouštím všem, kdo mi ukřivdili, a jsem připraven vrátit se do služeb církve, uvedl někdejší ředitel Institutu náboženských děl (Ior) Ettore Gotti Tedeschi poté, co jej římská prokuratura plně osvobodila z obvinění, podle něhož měl překračovat normy proti recyklaci špinavých peněz. Závěrečný verdikt (z 19. 2. 2014) vylučuje jakoukoli trestní odpovědnost ředitele Ioru a naopak vyzdvihuje jeho pozitivní působení v této instituci.

Na dotaz, zda dozrál čas k setkání s papežem Františkem odpovídá, že rozhodnutí nechává plně na Svatém otci. „Nebudu jej obtěžovat žádostí o audienci. Dávám se zcela k dispozici jeho rozhodnutí a jeho úvaze,“ říká italský ekonom, proslulý také svými hlubokými sondami do etiky finančnictví a hospodářství. Dodává nicméně, že by se rád sešel s Benediktem XVI., který jej v roce 2009 povolal do vedení vatikánské banky a s kterým spolupracoval na některých kapitolách encykliky Caritas in veritate. I v tomto případě nicméně dodává, že rozhodnutí leží výlučně na emeritním papeži a že je plně připraven se mu podřídit. „Měl jsem privilegium sloužit Benediktu XVI. jako prezident Institutu náboženských děl. Vždy – i v těžkých okamžicích - jsem pocitoval jeho úctu a náklonnost. A to je pro mě víc než dost. Setkat se s ním znovu je mým snem a byl bych velmi rád, kdybych jej směl navštívit spolu s manželkou, protože také ona v těchto dvou letech nemálo trpěla kvůli mým záležitostem a k emeritnímu papeži chová zvláštní úctu,“ uvedl prof. Gotti Tedeschi.

Připomeňme, že prof. Ettore Gotti Tedeschi odešel z vedení Vatikánské banky poté, co mu 24. května 2012 dozorčí rada této instituce vyslovila nedůvěru. „Nechci se nijak mstít, chci odpustit těm, kdo mi způsobili tolik hořkosti. Bude-li to možné, chci se vrátit do služeb papeže a církve,“ dodává na všetečné dotazy novináře s tím, že poslední dvě léta jej naopak znovu ujistila o svatosti církve navzdory lidským slabostem a posílila ve víře.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.