Katolíci a židé ocenili stav dialogu

9.7.2004 

Spravedlnost a milosrdenství se uskutečňuje v boji s bídou, diskriminací a terorismem. Jsou to oblasti, kde mají vyznavači křesťanství a židovství spolupracovat. Připomněli to účastníci 18. setkání Mezinárodního spojeného katolicko-židovského výboru, které včera skončilo v hlavním městě Argentiny.

Zástupci 26-ti zemí v závěrečném prohlášení definovaly oblasti, ve kterých je nutné postupovat společně. Patří mezi ně problémy hospodářské nerovnováhy mezi národy, negativní aspekty globalizace, ekologie i šíření pokoje smíření. Křesťané i židé se angažují v boji s terorismem a hlásají, že zabíjení v Božím jménu se nedá nijak ospravedlnit. Závěrečná deklarace ocenila také stav dialogu mezi oběma náboženstvími a konstatovala, že Jan Pavel II. od počátku svého pontifikátu využil všechny příležitosti k jeho podpoře.

Katolickou delegaci na prvním setkání Spojeného katolicko-židovského výboru, která se konala v Latinské Americe, vedl kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog a vatikánské komise pro náboženské vztahy s židovstvím.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.