Naše doba se podobá nejranějším časům církve - vyžaduje misijního ducha

9.5.2014 

“Ačkoli pocházíte z různých zemí a náležíte k různým ritům, vaše poslání ve službě Kristu a Církvi je stejné: hlásat evangelium a podporovat věřící v růstu ke svatosti, jednotě a lásce,“ řekl papež František v úvodu audience biskupů z Etiopie a Eritreje, kteří končí svou návštěvu ad Limina Apostolorum.

Dnešní doba se podobá nejranějším časům církve, kdy bylo hlásáno evangelium ve vašich zemích. Opět vyžaduje misijního ducha hlásání spásného poselství nového života v Kristu celé společnosti - čteme v poselství, které František předal biskupům. Tato nová evangelizace má směřovat i k věřícím, aby objevovali svěžest evangelijní zvěsti, ba i ke kněžím, aby se upevňovali v celoživotní lásce k modlitbě a učili se sebeobětování.

Svatý otec připomíná obětavost mnoha řeholníků a řeholnic, kteří po generace přicházeli do zemí Afrického rohu vyučovat mládež, pečovat o nemocné a věnovat se pastoraci podle aktuálních potřeb společenství. Oceňuje rovněž nové příležitosti ke katechetické formaci laiků v duchu II. vatikánského koncilu. V situaci postupující sekularizace a nesnází spojených s nedostatkem pracovních příležitosti je zvlášť důležité, aby mladé lidi doprovázeli moudří laici, kteří jim pomohou v nasměrování budoucnosti, podotýká papežské poselství.

František děkuje biskupům za sociální a charitativní programy ulehčující úděl lidí poznamenaných vleklým konfliktem a trvajícím napětím. Připomíná nejohroženější kategorie společnosti: sirotky, mladé lidí opouštějící domov a podnikající riskantní cesty za vidinou lepší budoucnosti a snadno zapomínané staré lidi. „Vaše úsilí v jejich prospěch je mocným svědectvím o Boží lásce ve vašem středu a mimořádnou milostí pro vaše národy,“ stojí v papežském poselství biskupům Etiopie a Eritreje.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.