Petrův nástupce: Dnešní povolání jsou křehká, pečujte o ně

5.5.2014 

Lékem na nezahojené rány z doby dlouhé občanské války je autentické obrácení srdce k evangeliu. Jedině to může vést lidi k bratrské lásce a odpuštění – píše papež František v poselství biskupům z Burundi, kteří jsou v Římě na kanonické návštěvě ad Limina.

František připomněl památku arcibiskupa Michaele A. Courtneyho, „věrného až k oběti života“. Tento apoštolský nuncius irského původu byl roce 2003 v pouhých 58 letech zavražděn během své mise v Burundi při jedné z pastoračních cest.

Prvními svědky, povolanými žít autentické obrácení, jsou kněží, zdůrazňuje Svatý otec a vyjadřuje zároveň radost nad tím, že v tomto malém státu Střední Afriky kněžská povolání nechybějí. Před nedávnem byl v Burundi otevřen už čtvrtý kněžský seminář. František nicméně podotýká, že dnešní povolání jsou křehká a mladí potřebují kromě kvalitního vzdělání také pozorné duchovní doprovázení v průběhu celé formace.

Papež velice ocenil práci řeholních řádů v oblasti vzdělání, zdravotní péče a pomoci uprchlíkům, kteří se uchýlili do Burundi. Současně vybízí biskupy, aby věnovali pozornost mnoha novým laickým komunitám, jak ve formaci členů, tak v pozorném rozlišování charismatu.
Mezi priority biskupů patří také lidská a křesťanská formace mladých lidí. Papež povzbuzuje zejména k rozvoji katolického školství, které má vedle kvalitního vzdělání zprostředkovávat také hodnoty víry a evangelia. „Usilujte o to, aby co největší množství mladých mělo přístup k hlásání víry, usilujte také o přítomnost církve v institutech vyššího vzdělání a na univerzitách, aby se mohla rozvíjet ve veřejných institucích citlivost ke křesťanským hodnotám a mladí lidé se mohli podílet na vytváření lidštější a spravedlivější budoucnosti,“ stojí v poselství Svatého otce biskupům Burundi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.