Papež František: máme svobodu neodpovědět na povolání, měli bychom ale vidět Ježíšovu zarmoucenou tvář

2.5.2014 

Chilská diecézní televize odvysílala ve velikonočním oktávu rozhovor s papežem Františkem, v němž odpovídá na otázky biskupa, kterého trápí nedostatek povolání v jeho diecézi. Rozhovor byl natočen během návštěvy biskupa Juana Ignacia Gonzáleze Errazurize ve Vatikánu a vysílal jej Canal San Bernardo pro území stejnojmenné diecéze.

„Co by řekl Papež mladému člověku, který pociťuje povolání ke kněžskému nebo řeholnímu životu?“ – ptal se chilský biskup. „Měl by dovolit Ježíši, aby na něj pohlédl, protože tím, kdo povolává, není ani kněz, ani biskup, ani papež,“ odpověděl František. Právě Ježíšův láskyplný pohled ukazuje mladému člověku jeho poslání, ukazuje mu člověka a jeho potřeby, představuje mu lid Boží, který potřebuje jeho pomoc, vysvětloval Svatý otec. „Důležité je každý den, třeba jen na chvilku, dovolovat, aby na mě Ježíš pohlédl,“ zdůrazňoval papež.

Biskup se dále zeptal, jak odpovědět tomu, kdo se bojí následovat hlas povolání. František připomněl, že také Ježíš potkal takového dobrého mladíka, kterému však nakonec chyběla odvaha k tomu, aby šel za Ním. „Mladí lidé jsou svobodní, nemusí odpovědět na hlas povolání, ale měli by pak také vidět Ježíše zarmouceného jejich rozhodnutím a smutek mnoha srdcí, které nebudou moci vyřešit své problémy, protože jim bude chybět kněz.“

„Dodejte si odvahy, nebuďte hlupáci. Když Pán bere za ruku, nikdy tě nenechá samotného!“ – zdůrazňuje František v závěru rozhovoru o povolání.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.