Dvojí jubileum sester voršilek

5.7.2004 

Od zítřka začíná sestrám voršilkám v Praze jubilejní rok. Právě uplynulo 300 let od vysvěcení kostela svaté Voršily na Národní třídě a příští rok v listopadu oslaví 350 let od příchodu prvních voršilek do tohoto města.

Kroniky píší, že brzy po jejich příchodu z Belgického Lutychu se našlo dostatek sponzorů, aby získaly pozemek na dnešní Národní třídě, Voršilské a Ostrovní, až k brodu na Vltavě, kde byly vybudovány i jiné školní i klášterní budovy ?škola mateřská, obecná, měšťanská, dívčí reálné gymnázium a také zahrady?, ale po svém návratu v roce 1989 našly některé pozemky zastavěné, takže jim zbyla jen malá zahrádka pro mateřskou školu a jen malé hřiště pro základní školu.

Kostel sv. Voršily je architektonickou perlou a barokním skvostem. Byl postaven podle projektu italského architekta Marca Antonia Canevalleho. Voršily působily v přiléhajícím klášteře až do dubna 1950, kdy komunisté zlikvidovali všechny kláštery a řeholníci a řeholnice se na 40 let rozptýlili.

Až sametová revoluce umožnila i voršilkám návrat. Vrátily se rády a nyní oslavují slavné posvícení. Nevíme, proč si vybraly jejich předchůdkyně za den posvěcení 6. červenec ? možná proto, že dětem začaly prázdniny ? a tak i letos se těší, že v září zahájí již 15. školní rok ? od svého návratu ? a zvou všechny přátelé i dobrodince, aby s nimi děkovali Pánu a oslavovali s nimi toto dvojí jubileum.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.