Kanadský arcibiskup Durocher: nebe není daleko

29.4.2014 

Dětské vzpomínky na okamžik smrti Jana XXIII., nepochopitelně dlouhé vyzvánění umíráčku a výzva katechetky k modlitbě za zemřelého papeže, pojí jednoho z nedělních koncelebrantů, arcibiskupa kanadského Gatineau v Quebecku Paula-André Durochera s prvním z nových svatých. O Janu Pavlu II. říká v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas: „byl papežem mého kněžství, nastoupil v době, kdy jsem se připravoval na svěcení“. Vzpomíná na energii, jež vyzařovala z jeho slavné výzvy beze strachu, doširoka otevřít brány Kristu a na řadu dalších osobních setkání, včetně SDM v Torontu v roce 2002:

Všechny tyto vzpomínky se mi vybavovaly během kanonizace. Jsou to svatí, kteří nejsou cizí, nedosažitelní nebo vzdálení. Jsou velmi blízcí, moderní a provázaní s mým životem. Je to dojem, že nebe není kdesi daleko. Svatí jsou tady vedle nás.“

Na otázku na nejhlubší zážitek ze samotné kanonizační slavnosti arcibiskup Durocher odpovídá:

Při pohledu na ty zástupy na mě nejvíc zapůsobil duch modlitby. Pociťoval jsem skutečného ducha kontemplace. A právě to chtěl také papež František. Na řadě bohoslužeb vybízíme lidi k modlitbě, k tomu aby se zdrželi potlesků a hlasitých projevů – které jsou sice pochopitelné – ale je potřeba mít na paměti, že ve skutečnosti jde o mystický okamžik, o chvíli hluboké modlitby – a právě to jsem pociťoval při této slavnosti. Vnímal jsem to sálající ticho během homilie, v okamžicích liturgického ztišení, po svatém příjímání... skutečné ztišení statisíců lidí... Byl to okamžik víry.
Mluvil jsem po slavnosti s třemi mladými Kanaďany, které osobně znám. Byli nesmírně nadšení. Nadšení z toho, že se stali součástí této události zakořeněné v minulosti, ale obrácené do budoucna. Tato kanonizace není oslavou něčeho z minulosti církve, jde o hnutí v církví, které je současné, započaté papežem Janem XXIII. na II. vatikánském koncilu a nesené dále Janem Pavlem II. A dnes v něm pokračuje papež František. Tito mladí lidé to nyní v Římě silně zakusili – Děkuji za to Bohu.

- řekl v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas arcibiskup kanadského Gatineau v Quebecku Paul-André Durocher.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.