Situace církve v Severní Koreji

7.7.2004 

Církvi v Severní Koreji svítá naděje. Soulský arcibiskup, mons. Nicholas Cheong Jin-suk, která je zároveň apoštolským administrátorem Pchjongjangu jmenoval nového biskupského vikáře pro diecézi severokorejského hlavního města, P. Mattea Hwang In-Kuk. ?Konkrétní úsilí o rozvoj Severokorejské církve už není možné odkládat? ? řekl soulský arcibiskup.

Nesmělá obnova katolické církve v komunistické části korejského poloostrova začala po roce 1989, kdy po čínském vzoru získalo státní uznání tzv. Katolické sdružení Severní Koreje. Zástupci jihokorejské církve získávají čas od času povolení k cestě na sever a k sloužení mše svaté. Zemi směla navštívit také delegace Svatého Stolce a Mezinárodní charity. Církev však doposud nezískala žádné informace o osudu mons. Francis Hong Yong-ho, který byl roku 1962 biskupem v Pchjongjangu, a o dalších asi 50-ti kněžích. Pokud někteří z nich přežili pronásledování, měli by dnes 80-90 let.

Podle údajů jihokorejské církve žije v Severní Koreji zhruba 3 tisíce katolíků, kteří mají jediný kostel v hlavním městě. Jiné zdroje uvádějí dalších asi 12 tisíc protestantů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.