Papež: Není samozřejmostí přijmout přítomnost Zmrtvýchvstalého

23.4.2014 

50 tisíc lidí se navzdory deštivému počasí dostavilo na Svatopetrské náměstí, aby se účastnili generální audience papeže Františka. Svatý otec se v dnešní katechezi věnoval poselství Velikonočního oktávu vzatému z Lukášova evangelia (24,5): „Proč hledáte živého mezi mrtvými?“:

"Není snadné otevřít se Ježíši. Není samozřejmé přijmout život Zmrtvýchvstalého a Jeho přítomnost mezi námi. Evangelium ukazuje různé reakce: tu apoštola Tomáše, Marie Magdalské a reakci dvou učedníků z Emauz. Prospěje nám, porovnáme-li se s nimi. Tomáš klade víře podmínku, chce se dotknout zřejmosti, ran; Marie Magdalská pláče, vidí, ale nepoznává, uvědomuje si, že vidí Ježíše, teprve když ji On osloví jménem; učedníci z Emauz - deprimovaní a s pocitem poraženectví – dojdou setkání s Ježíšem poté, co se nechají doprovodit tajemným pocestným. Každý jinou cestou, hledali živého mezi mrtvými, a samotný Pán je nasměroval správně. A co dělám já? Jaký směr sleduji, abych se setkal s živým Kristem? On je nám stále nablízku, aby nás nasměroval správně, když pochybíme.
„Proč hledat živého mezi mrtvými?“ (
Lk 24,5). Tato otázka nám umožňuje překonat pokušení ohlížet se zpět k tomu, co bylo včera, a žene nás vpřed do budoucnosti. Ježíš není v hrobě, vstal z mrtvých! Žije. Je Tím, kdo stále obnovuje Svoje tělo, kterým je církev, a umožňuje mu putovat tím, že je přitahuje k Sobě. „Včerejšek“ je Ježíšův hrob a hrob církve, hrob pravdy a spravedlnosti; „dnešek“ je nepomíjivé vzkříšení, ke kterému nás pobízí Duch svatý tím, že nám dává plnou svobodu.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Na dnešek připadají jmeniny papeže Františka, který v pozdravu k poutníkům z Itálie poděkoval za velikonoční blahopřání a projevy sympatií. Poprosil pak všechny, aby se nadále modlili za něho a jeho službu pro církev.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.