Uplynul rok od únosu dvou syrských metropolitů

23.4.2014 

Žádné ověřené informace nevyšly najevo o osudu dvou metropolitů, unesených před rokem v Sýrii. Nikdo s jistotou neví, zda unesení žijí.

22. dubna 2013 byli metropolité města Aleppo, syrskopravoslavný Gregorios Yohanna Ibrahim a řeckopravoslavný Boulos Yazigi, uneseni skupinou ozbrojenců. Jejich řidič byl při útoku zabit. Křesťanští představitelé se právě vraceli z rozhovorů o propuštění dvou unesených kněží, jejichž osud zůstává rovněž tajemstvím. Stejně tak chybí věrohodné informace o italském jezuitovi, o. Paolu Dall´Oglio.

Na propuštění unesených opakovaně apeloval papež František. Únos metropolitů nazval jedním ze symbolů tragické situace, kterou prožívá syrský národ. Hovoří katolický biskup chaldejského obřadu z Aleppo, Antoine Audo:

„Když chybí pastýř, je smutek. Ve východních komunitách je role biskupa velmi důležitá. Když chybí biskupové, cítíme se jako sirotci. Zároveň se ale snažíme něco dělat. Modlíme se a organizujeme gesta solidarity. Například nyní připravujeme ekumenickou modlitbu za unesené biskupy u řeckopravoslavných. Jde o to cítit solidaritu s ostatními. Zůstává nám tedy modlitba, vědomí společenství a služba nejchudším, kteří jsou kolem nás,“ říká biskup Audo z Aleppa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.