Vatikán nevylučuje osobní papežovu návštěvu míst otevřených konfliktů

23.4.2014 

Bez ohledu na možnou dezinterpretaci bude papež František zasahovat kdykoli bude ohrožen mír a poukazovat na příčiny násilí a válek. Bude svědčit o lásce k pokoji i případnou osobní přítomností v místech konfliktů. Vatikánský státní sekretář, kardinál Pietro Parolin, o tom mluví v rozhovoru publikovaném v knize „Papežové míru. Dědictví svatých Roncalliho a Wojtyły u papeže Františka“ od Niny Fabriziové a Fausta Gasparroniho (I Papi della pace. L´eredità dei santi Roncalli e Wojtyła per Papa Francesco, Rizzoli 2014).

Málokterým věcem věnovali papežové za posledních 150 let tolik pozornosti jako otázce pokoje ve světě. Každý z nich k ní přistupoval jinak, podle historických okolností a vlastní povahy, píše kardinál Parolin v rozhovoru, publikovaném částečně také na stránkách vatikánského Osservatore Romano. Jak dodává, také papež František bude hledat co neuúčinnější a snad i překvapivá gesta, aby zazněla jeho podpora míru.

K Františkově cestě do Svaté země papežův spolupracovník číslo jedna poznamenává, že každý papež přijíždí na tato místa jako „poutník míru“. Ačkoli pravděpodobně nebudou chybět ti, kdo se pokusí interpretovat jeho přítomnost na podporu vlastních zájmů, není žádnou novinkou, že nekonečný konflikt v Svaté zemi vytvořil situaci permanentní nestability a stal se symbolem neschopnosti nastolit skutečný mír.

Kardinál Parolin se v této souvislosti vyjádřil kriticky také k otázce akceschopnosti OSN. Označil ji „navzdory jejím limitům“ za „záslužnou organizaci“ a dodal diplomatické: je lepší, že tu je než aby nebyla. „Potřebovala by ovšem reformu, po níž volají různé strany, a kterou není snadné uskutečnit... Není snadné dodat jí výkonnou moc k udržení míru (její základní poslání!) aniž by se tato moc ocitla v rukou jen některých zemí. Silná a demokratická Organizace spojených národů by byla skutečným požeháním pro všechny,“ píše vatikánský státní sekretář.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.