Asia Bibi neztrácí naději

22.4.2014 

Poselství naděje překonávající útlak a nejistotu vyslala ze svého vězení Asia Bibi, křesťanská matka pěti dětí odsouzená v roce 2009 k smrti za údajné rouhání proti Mohamedovi. „Z celého svého srdce a ze všech svých sil věřím, že povstanu, že přijde záchrana také pro mne“. Na základě zákona o rouhání čeká v Pákistánských věznicích s hrozbou nejvyššího trestu nejméně 14 lidí. Hovoří Mobeen Shahid, zakladatel Sdružení pákistánských křesťanů v Itálii:

Slova naděje od Asie Bibi jsou zároveň silným znamením víry, kterou žije každý den. Když mluví o naději spojené s Kristovým zmrtvýchvstáním, dodává sílu také nám, abychom žili lépe svoji víru a více se nasazovali na obranu křesťanů po celém světě. Křesťané jsou dnes náboženskou skupinou, která je ve světě nejvíce pronásledovaná. Doufáme, že soudní systém v Pákistánu učiní reálná rozhodnutí, která povedou k osvobození Asie Bibi. Naposled se u stání sešli soudci a její advokáti. Chyběla obžaloba. Možná si opravdu začínají uvědomovat, že posílají na smrt nevinnou ženu...

Případ Asie Bibi se stal emblematický, mezinárodní společenství o něm. Je potřeba podnikat něco na praktické úrovni?

Mezinárodní komunita může pozvednout hlas, dát konkrétním případům viditelnost, zajistit jistou politickou oporu, poskytnout prostředky rodině, ale může udělat i víc. Na úrovni mezinárodního práva může a musí požadovat, aby Pákistán dodržoval dohody, k nimž se zavázal v OSN, a podle nichž má zajišťovat ochranu všem svým občanům.

– říká Mobeen Shahid, zakladatel Sdružení pákistánských křesťanů v Itálii.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.