Petrův nástupce: Radost z Kristova Vzkříšení neuráží bolest a zoufalství

20.4.2014 

V sobotu večer se ve vatikánské bazilice za předsednictví Petrova nástupce konala liturgie Velikonoční vigilie, během níž papež udělil svátosti křesťanské iniciace deseti katechumenům. Nejmladšímu bylo 8 let nejstaršímu 58 let. Pět jich pochází z Itálie, po jednom z Francie, Běloruska, Libanonu, Senegalu, a Vietnamu. Papež František v homilii vysvětlil smysl příkazu, který dostali učedníci po Ježíšově Vzkříšení, totiž aby odešli do Galileje, a mimo jiné řekl:

Galilea je místem prvního povolání, kde se vše začalo! Tam se mají vrátit, na místo prvního povolání. Tam k jezeru, kde jako rybáři spravovali sítě, když přišel Ježíš, povolal je, a oni zanechali všeho a šli za ním (srov. Mt 4,18-22).
Vrátit se do Galileje, znamená znovu všechno projít, počínaje křížem a vítězstvím. Beze strachu. Nebojte se. Znovu pochopit kázání, zázraky, nové společenství, nadšení a selhání, včetně zrady. Znovu chápat všechno, počínaje účelem, který je novým začátkem, svrchovaným skutkem lásky.
Každý má u počátků své cesty s Ježíšem také svoji Galileu. „Jít do Galileje“, znamená něco krásného, znamená znovu objevit svůj křest jako živý zdroj, čerpat novou energii z kořenů naší víry a naší křesťanské zkušenosti. Vrátit se do Galileje, znamená především vrátit se tam, k onomu žhnoucímu bodu v počátku cesty, kdy se mne dotkla milost Boží. Touto jiskrou mohu roznítit oheň dnes, každý den, a nést hřejivost a světlo svým bratřím a sestrám. Tato jiskra zažíhá pokornou radost, radost, která neuráží bolest a zoufalství, radost dobrou a mírnou.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie z Velikonoční vigilie je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.