František reaguje na pozvání Svatého stolce k jednacímu stolu

11.4.2014 

Papež František zaslal poselství politickým představitelům Venezuely. Děkuje v něm za přizvání Svatého stolce k procesu dialogu, který má zajistit pokoj této zemi zmítané v posledních měsících protesty a střety opozice se stávající vládní garniturou.

„Uvědomuji si neklid a bolest, které mnoho lidí prožívá. S obavami ze současného dění chci opět vyjádřit svou náklonnost všem obyvatelům Venezuely a zejména obětem násilí a jejich rodinám. Jsem hluboce přesvědčen, že násilí nikdy nemůže přinést mír a dobro zemi, protože plodí vždy a pouze jenom násilí.“
Papež vyjadřuje přesvědčení, že jedině dialog pomůže odhalit základy společného přesvědčení, překonat aktuální polarizace a prospět společnému dobru. Všechny strany sporu totiž spojuje láska k vlastní zemi, obavy spojené s ekonomickou krizí a kriminalitou, všem leží na srdci budoucnost vlastních dětí a všichni sdílejí víru v Bohu i vůli hájit důstojnost člověka, připomíná papež František základy, na nichž lze budovat dohodu.

V závěru poselství, podepsaném 10. dubna ve Vatikánu, František vybízí k pěstování autentické kultury setkání a dialogu založené na vzájemném uznání a respektu. „Heroismem je především odpuštění a milosrdenství, které nás osvobozuje od resentimentu, nenávisti a otevírá vskutku novou cestu,“ píše Svatý otec venezuelské vládě v čele s prezidentem Nicolásem Madurem Morosem.

Papežské poselství reaguje na pozvání kardinála Pietra Parolina k negociacím mezi vládou a opozicí. Oficiální list venezuelského ministra zahraničí Eliase Jauye byl odeslán vatikánskému státnímu sekretáři a zároveň zveřejněn na internetových stránkách ministerstva. Některá média spekulují o tom, že zprostředkovatelem dialogu by mohl být také arcibiskup Aldo Giordano. Krize ve Venezuele trvá od 12. února letošního roku. Má na svém kontě už 39 obětí na životech, více než 600 zraněných a stovky lidí ve vazbě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.