V Homsu byl zavražděn jezuita O. Van der Lugt

7.4.2014 

Blízkovýchodní a marocká provincie Tovaryšstva Ježíšova potvrdila zprávu o násilné smrti O. Franse Van der Lugt. Nizozemského jezuitu dnes ráno v syrském Homsu odvedli z domu dva neznámí ozbrojení mužové, ztloukli jej a poté zabili dvěma střelnými ranami do hlavy. Pětasedmdesátiletý kněz žil na Blízkém východě bezmála půl století. Do Sýrie přijel roku 1966, předtím strávil krátké období v Libanonu, kde se učil arabsky. Otec Van der Lugt byl psychoterapeut a své odborné zkušenosti uplatňoval zejména v křesťansko-muslimském dialogu. V posledních letech žil v historickém jádru Homsu, kde se opevnili teroristé a věznili zde několik tisíc lidí. Při částečné evakuaci civilistů O. Van der Lugt odmítl odchod, aby zůstal nablízku zbylým místním obyvatelům.

“Když umírá lid, umírají s ním také jeho věrní pastýři”, komentoval mučednickou smrt svého spolubratra vatikánský tiskový mluvčí, O. Federico Lombardi. “Umírá muž pokoje, který v navýsost rizikové a obtížné situaci zůstal věrný syrskému národu, kterému dlouhodobě věnoval svůj čas a svou duchovní službu”, pokračuje italský jezuita. “V tomto okamžiku hluboké bolesti vyjadřujeme svou účast v modlitbě, ale také velkou vděčnost a hrdost. Měli jsme spolubratra, který byl velmi blízko trpícím a dosvědčil Ježíšovu lásku až do konce.”

Z Homsu telefonuje další ze spolubratrů zavražděného kněze, O. Ziad Hillal:

Otce Franse zavraždili v zahradě našeho kláštera, byla to úkladná vražda. Byl představeným naší jezuitské komunity, jsem z toho v šoku. Otec Frans nikdy nikoho nenapadl – slovně, ani jinak, stále mluvil o pokoji a smíření, přál Sýrii a jejím lidem tu nejlepší možnou budoucnost. ..Položil svůj život – nejenom za místní křesťany, ale také za muslimy a všechny Syřany. Žil v homském obležení asi dva roky a nikdy nemluvil o ničem negativním, naopak se stále usmíval a vyptával se nás, jak se máme. Je velkým vzorem jak pro mne, tak pro syrské jezuity a vůbec všechny Syřany, kteří touží, aby v této zemi zavládl mír.”

Vzpomíná na svého spolubratra O. Ziad Hillal.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.