Vatikán bude hostit II. mezinárodní konferenci o obchodování s lidmi

5.4.2014 

Drama obchodu s lidskými bytostmi bude tématem v pořadí už druhé mezinárodní konference, pořádané pod záštitou biskupů Anglie a Walesu ve spolupráci s Papežskou akademií věd. Probíhat bude ve dnech 9. a 10. dubna v sídle naposled jmenované instituce ve Vatikánských zahradách. Konference, zaměřená především na možnosti spolupráce církve v rámci jednotlivých státních legislativ, se zúčastní představitelé policie z 22 zemí, zástupci Europolu a Interpolu. O svých smutných zkušenostech promluví také oběti obchodu s lidmi. Jak čteme v informační nótě, cílem konference je podniknout konkrétní kroky k vykořenění obchodu s lidmi na celém světě a vytvořit účinnou síť spolupráce mezi policejními silami a církví.

Ve čtvrtek 10. dubna přijme účastníky konference papež František. Jak je známo, Svatý otec si uvědomuje rozsah této formy organizovaného zločinu. Hned ve svém prvním poselství Urbi et Orbi (Velikonoce 2013) jej označil za „nejrozšířenější otrokářství 21. století“.
Podle Mezinárodní organizace práce je obětí této kriminality 2, 4 milionů lidí na celém světě a zločinci na nich každoročně inkasují 32 miliard dolarů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.