Vatikánský diplomat: postavit rodinu jako prioritu rozvoje je krokem kupředu

4.4.2014 

V úsilí o vykořenění bídy hraje rodina zásadní roli, zdůraznil stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN, arcibiskup Francis Chullikat, v diskusním příspěvku na třetím pracovním zasedání této organizace o rozvojových cílech tisíciletí.

„Vykořenění bídy je největším globálním úkolem, který má dnes svět před sebou, a nezbytný předpoklad udržitelného rozvoje,“ řekl arcibiskup Chullikat. Role rodiny je v této věci nezastupitelná a mnohotvárná nejen proto, že právě v tomto prostředí jsou formovány nové generace, ale také proto, že budoucnost je budoucností našich dětí a dětí našich dětí, zdůrazil vatikánský diplomat.

S odvoláním na Mezinárodní konferenci o udržitelném rozvoji Rio + 20, která proběhla v červnu roku 2012, připomněl arcibiskup Chullikat nutnost podporovat solidaritu mezi generacemi. Také z tohoto hlediska je nezbytná politika zajišťující stabilitu rodiny jako „základní sociální instituce“.
V rámci předběžných bilancí k roku 2015, který byl stanoven jako meta rozvojových cílů tisíciletí, arcibiskup Chullikat apeluje: „Vybízíme všechny státy, aby uznaly, že postavení rodiny jako priority do rozvojové agendy po roce 2015 by bylo krokem kupředu“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.