Při strhávání zdí začněme od vlastního srdce

4.4.2014 

„Křesťané, kteří se bojí stavět mosty a raději stavějí obranné zdi, si nejsou jisti svou vírou a Ježíšem Kristem.“ Nad těmito slovy papeže Františka z jedné jeho ranní homilie (8.5.2013) se v těchto dnech zamýšlejí pastorační pracovníci ze dvaceti evropských zemí, kteří se věnují misijnímu působení mezi romským etnikem. Jejich výroční setkání organizuje Mezinárodní katolický výbor pro Cikány, Comité catholique international pour les tsiganes. Účastníci benátské konference chtějí místním církvím a státním úřadům poskytnou konkrétní návrhy, jak se vyrovnávat se stále rozšířenějšími protiromskými postoji a společenským znevýhodněním tohoto etnika. Papežská rada pro pastoraci migrantů na setkání vystupuje v roli pozorovatele. Její předseda kard. Antonio Maria Veglió pozdravil účastníky konference psaným poselstvím.

„Život Cikánů se občas jeví jako záhada, avšak Kristus ví (…), co je v člověku“, píše italský kardinál a dodává, že „dějiny Cikánů jsou posvátným příběhem tak jako historie všech lidí, které Bůh stvořil jako svůj obraz“. Při strhávání zdí tedy musíme začít od vlastního srdce, zdůrazňuje kard. Veglió, což je dlouhodobý proces, který vyžaduje značnou trpělivost.

Předseda Papežské rady pro migranty a lidi mimo domov pak vypočítává konkrétní lidské obtíže romského etnika – bytový problém, nevyhovující zdravotní péče, nedostatečná školní docházka, diskriminace na pracovišti. Integrace Romů se však ubírá právě těmito cestami, upozorňuje poselství, ve kterém čteme: „Romové potřebují pocítit lidskost společnosti, v níž žijí, aby se cítili členy lidské rodiny a aby využívali stejných práv, jaká přísluší všem ostatním členům společnosti.“ Kard. Veglió proto vyzývá k odstranění zdí, které izolují a vylučují, které rozdělují národy téhož kontinentu, obyvatele téže země či města. Tento jev bohužel zaznamenáváme v mnoha evropských státech, jejichž politické volby vůči romskému etniku jsou dosud „negativně ovlivňovány“, poukazuje se v poselství.

V závěru vatikánský představitel nicméně chválí projekty romské integrace v některých evropských zemích – Makedonii, Albánii, Slovensku a Bulharsku. A doporučuje všem pracovníkům v této oblasti Směrnice pro pastoraci Romů, tedy dokument, který Papežská rada pro migranty vydala roku 2005.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.