Program pouti papeže Františka do Svaté země

27.3.2014 

Svatý stolec zveřejnil oficiální program návštěvy papeže Františka ve Svaté zemi, která se uskuteční ve dnech 24. – 26. května tohoto roku.
Papežova pouť na svatá místa začne v Jordánsku. V sobotu 24. května má papež kromě oficiálních návštěv a ceremonií v plánu mši svatou na Mezinárodním stadionu v hlavním městě Ammánu. Dále navštíví místo Křtu v Betánii v Zajordání, kde se také v katolickém kostele setká s uprchlíky a s postiženými mladými lidmi.

V neděli 25. května se papež přemístí vrtulníkem do Betléma. Po setkání s palestinskou politickou reprezentací bude v 11 hodin sloužit mši svatou na Náměstí jeslí. Po obědě s rodinami ve františkánském konventu Casa Nova soukromě navštíví Jeskyni narození. Poslední setkání v Betlémě věnuje dětem z uprchlických táborů. V 16 hodin opustí Palestinu a vrtulníkem odletí do Tel Avivu, kde pronese projev na mezinárodní letišti a odtud se opět vrtulníkem přemístí do Jeruzaléma. První setkání bude patřit konstantinopolskému patriarchovi Bartoloměji I., s kterým papež podepíše společnou deklaraci. V 19 hod bude následovat ekumenické setkání u příležitosti 50. výročí setkání papeže Pavla VI. s patriarchou Athenagorasem v bazilice Svatého hrobu. Neděli uzavře společná večeře s patriarchy a biskupy na latinském patriarchátu v Jeruzalémě.

V pondělí 26. května se papež setká s velkým muftím Jeruzaléma v budově Velké rady na Planině mešit. Odtud se František odebere ke Západní zdi někdejšího Jeruzalémského chrámu, známější jako Zeď nářků. Po té položí květiny na Herzlově hoře v západní části Jeruzaléma a navštíví památník Yad Vashem. Ještě před obědem má papež na programu sérii zdvořilostních návštěv: u dvou vrchních rabínů Izraele a u představitelů izraelského státu. Po obědě v jeruzalémském centru Notre Dame navštíví papež soukromě patriarchu Bartoloměje v domě přiléhajícím k pravoslavnému kostelu Viri Galilaei na Olivové hoře. V 16 hodin se papež František setká s kněžími, řeholníky a seminaristy v kostele Getsemany. Pouť uzavře mše svatá koncelebrovaná s ordináři Svaté země v jeruzalémském Večeřadle.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.