Papež František přijal na audienci prezidenta USA

27.3.2014 

Téměř celou hodinu trvala dnešní dopolední audience prezidenta Spojených států amerických u papeže Františka. Setkali se spolu poprvé, ačkoliv Barack Obama již jednou vykonal oficiální návštěvu u Svatého stolce, kde jej v červenci 2009 přijal Benedikt XVI.

Setkání papeže Františka s Barackem Obamou připadlo na rok, kdy se připomíná 30. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Spojenými státy a Svatým stolcem. Jde v pořadí už o 28. setkání úřadujícího prezidenta USA s hlavou katolické církve. Americká média už před návštěvou nepochybovala o tom, že papež František a Barack Obama najdou mnoho společných témat. Zmiňují reformu imigračního zákona, úsilí mezinárodní diplomacie o mír nebo hledání cest k umenšení sociálních rozdílů. Mnoho nadějí pojí s tímto summitem sedmnáctičlenná skupina z Los Angeles. Jde o zástupce kalifornské arcidiecéze, kteří se vydali do Říma s cílem setkat se s papežem a požádat jej, aby amerického prezidenta přesvědčil o nutnosti imigrační reformy.

“Welcome – Vítejte”, přivítal papež František svého hosta v knihovně Apoštolského paláce. Následoval zhruba padesátiminutový soukromý rozhovor a poté představení státní delegace s výměnou darů. Obamu doprovází ministr zahraničí Spojených států John Kerry, který papeži při pozdravu sdělil, že “jako katolík je jeho velkým obdivovatelem”. Obdobnými slovy a dlouhým stiskem ruky se s Petrovým nástupcem loučil rovněž Barack Obama krátce předtím, než se setkal s kard. státním sekretářem Pietrem Parolinem. “Bylo mi ctí. Velice vás obdivuji a děkuji vám, že jste mne přijal”, prohlásil podle agenturních zpráv prezident Spojených států.

Svatý stolec vydal ke dnešní audienci tiskové prohlášení, které informuje o diskutovaných tématech. Týkají se aktuální mezinárodní situace a spolupráce církve se státem ve Spojených státech. V souvislosti s mezinárodním děním zaznělo přání, aby v konfliktních oblastech byla respektována jak lidská práva, tak mezinárodní právo, a aby zúčastněné strany hledaly řešení prostřednictvím vyjednávání. V ohledu na postavení církve ve Spojených státech se hovořilo o svobodě náboženského vyznání, právu na život a právu na výhradu svědomí. Dalším diskutovaným tématem byla imigrační reforma v USA. A konečně se obě strany zavázaly ke společnému úsilí při potírání obchodu s lidmi v celosvětovém měřítku.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.