Papež: Kněz musí pást stádce s láskou, jinak nekoná svou službu

26.3.2014 

Přibližně 60 tisíc lidí přišlo dnes i přes nepřízeň počasí na Svatopetrské náměstí, aby se setkali s Petrovým nástupcem. Papež ve své katechezi pokračoval v cyklu věnovanému svátostem víry, tentokrát mluvil o svátosti kněžství, přičemž vyzdvihl tři její aspekty, které uvedl těmito slovy:

Svěcení rozdělené do třech stupňů - biskupského, kněžského a jáhenského – je svátost, která uschopňuje k výkonu služby, kterou Pán Ježíš svěřil apoštolům, totiž aby pásli jeho stádce mocí Jeho Ducha podle Jeho srdce. Pást Ježíšovo stádce nikoli lidskou nebo vlastní silou, nýbrž silou Ducha podle Ježíšova srdce, které je srdcem lásky. Kněz, biskup i jáhen musí pást Pánovo stádce s láskou. Pokud tak nečiní s láskou, pak nevykonávají službu. V tomto smyslu služebníci, kteří jsou vybráni a vysvěceni k této službě, pokud jednají mocí Ducha svatého, Božím jménem a s láskou, prodlužují Ježíšovu přítomnost v čase.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Dnešní generální audience se účastnili představitelé „Náboženské platformy za mír“, mezináboženské organizace ze Středoafrické republiky. Delegaci tvoří předseda místních evangelických církví, imám z Bangui a arcibiskup hlavního města Dieudonné Nzapalainga, který Vatikánskému rozhlasu řekl, že papež František je povzbudil, aby zůstávali jednotní, byli nablízku svému lidu a snažili se předcházet jakémukoli rozdělení. Papež je zároveň ujistil, že bude mluvit o situaci ve Středoafrické republice s prezidentem Obamou, který jej ve čtvrtek ve Vatikánu navštíví.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.