Zemřel čínský biskup

3.7.2004 

Dnes teprve přišla z Číny zpráva, že 4. května zemřel místní biskup 87 letý mons Michael He Jin Min. Jako příčina jeho smrti je udána rakovina ledvin.

Biskup diecéze Ningbo v provincii Zhe-jiang byl vysvěcen 14. ledna 2000. Teologii studoval v Šanghaji do roku 1958. Pak byl odsouzen na nucené práce, kde strávil za krutých podmínek plných 20 let. Když ustalo komunistické pronásledování církve byl v roce 1985 poslán znovu do semináře v Šanghaji a po 6 měsících byl vysvěcen na kněze. Po návratu do diecéze Ningbo byl jmenován farářem katedrály Božského Srdce, pak byl zvolen administrátorem diecéze a konečně jak 83 letý vysvěcen na biskupa.

Když se mohly v 80. letech zase otevřít kostely, rozvinul velmi živou evangelizaci, biblické skupiny a vyzýval každého pokřtěného, aby se stal apoštolem. Diecéze zaznamenala rychlý růst kněžských a řeholních povolání. Nyní má 13 mladých kněží a 17 bohoslovců, kromě toho 40 řeholnic diecézní kongregace Svatých duší. Počet katolíků se v diecézi za jeho působení zdvojnásobil. Pohřební obřady 7. května vykonal biskup koadiuctor mons. Matteo Hu Xiande.

Josef Koláček

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.