Nový projekt zkoumá kauzy zneužívání nezletilých v německé církvi

25.3.2014 

Německá biskupská konference představila interdisciplinární projekt, který má prošetřit případy pedofilie mezi kněžími. Rozplánován je na tři a půl roku a účastnit se jej bude skupina psychiatrů, psychologů, kriminologů a sociologů z jižního Německa. Do čela projektu byl jmenován soudní psychiatr prof. Harald Dreßing z Mannheimu.

V lednu loňského roku němečtí biskupové přerušili spolupráci s profesorem Christianem Pfeifferem, ředitelem Dolnosaského kriminologického institutu. Kritizovali jej za ingerence do vnitrocírkevních otázek a interpretaci výsledků výzkumu, který mu byl svěřen.

Jak prohlásil prof. Dreßing, nová instituce se bude řídit nejvyššími standardy a bude pracovat nezávisle na episkopátu. Hlavním cílem projektu je především ověřit počet případů pedofilie mezi klérem, dále popsat události z perspektivy obětí, podrobně analyzovat chování pachatelů a reakci jejich představených a nakonec vypracovat srovnávací studii, která zkonfrontuje německou situaci s jinými, už dokončenými výzkumy na světě.

Biskup Stephan Ackermann, který v rámci německé biskupské konference zodpovídá za otázky spojené se sexuálním zneužíváním, při prezentaci projektu uvedl, že „biskupům záleží na úplném objasnění této temné kapitoly v dějinách německé církve, především s ohledem na oběti zneužívání, ale i proto, aby se ověřilo, kde došlo k chybnému jednání představených a aby se podobným činům zamezilo.“

Biskup Ackermann zároveň zdůraznil, že německá církev už zpřísnila směrnice pro případy obvinění duchovních osob z obtěžování, zavedla zvláštní preventivní program, rozhodla o vyplácení odškodného a po tři léta provozovala zvláštní telefonní linku pro oběti obtěžování. V prosinci minulého roku němečtí biskupové představili výsledky jiného projektu, který zkoumal tento problém z hlediska soudní psychiatrie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.