Kardinál Müller: Flirtování s veřejným míněním musí odolávat každý biskup a kněz

25.3.2014 

Papež nesmí být nikým zneužíván k vlastním cílům. Úkolem Kongregace pro nauku víry je poskytovat mu ochranu v tomto smyslu – řekl šéf této kongregace, kardinál Gerhard Ludwig Müller v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas. Velmi aktuální je to v rámci probíhající debaty o manželství a rodině, která vyústí do dvou synodů. Podle kardinála Müllera média svévolně vytvářejí představu konfliktu mezi jeho osobou a papežem. Ve skutečnosti právě tato kongregace má kompetence chránit papeže od dezinterpretací. „Sloužíme papeži a církvi, nesloužíme si papežem sami sobě,“ říká prefekt nejvýznamnějšího z vatikánských úřadů. Kardinál Müller rovněž upřesňuje, že je třeba rozlišovat mezi váhou různých hlasů, které se v rámci debaty objeví:

„Nevstupuji (do této debaty) jako soukromý teolog, nýbrž právě v této funkci. Kongregace pro nauku víry je jedinou z římských kongregací, která se bezprostředně podílí na papežově učitelském úřadu. Oproti tomu ostatní, kdo se k této věci vyjadřují, i když jsou nositeli kardinálské hodnosti, mohou mluvit pouze za sebe a jejich výpovědi nemají oficiální status.“

- zdůrazňuje kardinál Müller. Ohledně dotazníků předcházejících synodu prefekt Kongregace pro nauku víry podotýká, že mohou jistě napomáhat v diskusi, avšak neobsahují „žádné dogma“. Vedle nich je potřeba mít stále na paměti Ježíšova slova. Flirtování s veřejným míněním je pokušením, kterému musí odolávat každý biskup a kněz, dodává kardinál Müller.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.