Komise OSN zveřejnila zprávu o zločinech severokorejského režimu

19.3.2014 

Zločiny spáchané severokorejským režimem jsou srovnatelné se zločiny nacistů, jihoafrického apartheidu či Rudých Khmerů. Na zasedání Rady pro lidská práva v Ženevě to prohlásil Michael Kirby, australský soudce angažovaný v žalobě na Severní Koreu před OSN, píše vatikánský deník Osservatore Romano. Kirby připomněl, že potírání podobných zločinu vždy vyžadovalo odvahu ze strany velkých národů.

Právníci, které OSN v březnu loňského roku pověřilo zpracováním materiálů o zločinech proti lidskosti v Severní Koreji, představili čtyřsetstránkovou zprávu založenou na svědectví 320 uprchlíků. Raport popisuje systematické zotročování nebo přímo vyhlazování lidí, sexuální násilí a další nevýslovné krutosti, které – jak uzavřel soudce Kirby – ukazují Severní Koreu jako totalitní stát, který nemá v současném světě obdoby, jako „temnou propast, v níž lidská práva, důstojnost a lidskost jsou kontrolovány, upírány a nakonec zcela potírány“. Podle soudce Kirbyho svět, který příliš dlouho ignoroval evidentní skutečnosti, se nyní už nemá na co se vymlouvat.

Severokorejský režim spolupráci s komisí OSN odmítl a po zveřejnění raportu vznesená obvinění kategoricky popřel. Závažnější však je, že zpráva komise nepřesvědčila Čínu, která má z pozice stálého člena Rady pro bezpečnost Spojených národů právo vetovat případné předání severokorejské kauzy Mezinárodnímu trestnímu soudu v Hágu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.