Ve Španělsku proběhl kongres o svaté Editě Steinové

30.10.2003 

Spolupatronka Evropy Edita Steinová (1891-1942), známá jako Terezie Benedikta od Kříže nebo jako filosofka kříže, je hlavním tématem III. Kongresu Spirituality, který organizují Bosé Karmelitky ve Svatyni Svaté Terezičky v katalánském městě Lleida.

Edita Steinová byla filosofka, karmelitka a mučednice a její studia o fenomenologii a empatii se staly velikým přínosem pro filosofii. Byla první ženou, která dosáhla doktorátu filosofie v Německu. Po letech intenzívního intelektuálního života vstoupila na Karmel v Kolíně a protože byla Židovka byla deportována do Osvětimi společně se svou sestrou Růženou, kde 9. srpna 1942 našla smrt v plynové komoře. V roce 1998 byla kanonizovaná Janem Pavlem II. v Římě.

Hlavní relátorkou III. Kongresu Spirituality v Lleidě byla karmelitka Cristine Kaufmannová. Ve svém příspěvku uvedla, že způsob, jakým Edita Steinová milovala ukazuje na zkušenost, kterou přináší láska Boží. V tomto smyslu připomněla život a smrt Edity Steinové, která poté, co prošla ateismem mládí se začala zabývat filosofií a ta ji dovedla ke křesťanství. Podle Kaufmannové ?Pravda v této ženě znamená žít v ruce Boží?. Skutečnost, že Edita Steinová byla židovkou je důležitá pro karmelitánskou rodinu, která by tento prvek měla ještě víc studovat.

Filosof a teolog Francesc Torralba, laik a otec rodiny, se ve svém projevu zaměřil na hledání Boha v dobách nejistoty. Připomněl, že i přes sociální, kulturní a náboženské obtíže dneška pozorujeme, že zkušenost Boha je možná. V tomto smyslu se dotázal, jestli člověk je připravený setkat se s Bohem. Aby k tomuto setkání došlo, vyznačil některé základní body: ?kontemplace života řeholních lidí, opuštění svého já, přijetí světa a disponibilita k Božímu volání?.

Bosý karmelitán Ulrich Dobhan z Německa představil ve svém příspěvku tuto svatou karmelitku jako universální postavu, protože její život, její myšlenky, její humanismus a její spiritualita jsou universální. Profesor Dobhan také připomněl svědectví Edity Steinové, která ve svém posledním dopise z Osvětimi napsala: ?Až dosud jsem se mohla modlit bez těžkostí?.

Kongresu se zúčastnili generální představený bosých karmelitánů, otec Luis Arostegui, provinční představený, několik biskupů, a pak zástupci jak laiků tak řeholníků.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.