Pastorace v chudinských čtvrtích není ideologie, ale apoštolát

14.3.2014 

„Pastorace v chudinských čtvrtích není ideologie, ale apoštolát.“ Papež František se ve videoposelství, nahraném k prvnímu výročí pontifikátu, dlouze zamýšlí nad prací kněží v chudinských čtvrtích svého rodného města, která jim často vynesla nařčení z komunismu. Rozhovor ve čtvrtek večer evropského času vysílala rozhlasová stanice FM Bajo Flores ve stejnojmenné čtvrti argentinského hlavního města. Podle prvních komentářů místního tisku jde o obsáhlou papežovu reflexi na téma: církev, evangelium, chudí a chudoba. Petrův nástupce zodpověděl celkem 12 otázek, které dostal elektronickou poštou.

Vícekrát se tu opakuje papežova prosba o „podporu Božího lidu, zejména v modlitbě“. Vyznívá jako žádost o pomoc v rodině, protože většina naslouchajících patřila k papežovým přímým známým. Bývalý arcibiskup Buenos Aires pravidelně navštěvoval farnost Flores, vcházel do domů a vyhledával nemocné. Mnozí z přítomných proto s hrdostí ukazovali osobní fotografie se současným papežem.

František se ve svém poselství podrobně věnuje pastorační práci v chudinských čtvrtích, naléhá na výchovu mladých lidí a jejich duchovní doprovázení. Na minulá obvinění těchto „lidových kněží“ z komunismu reaguje slovy: „Tito kněží nebyli komunisté. Byli to velcí kněží, kteří bojovali za život. Pracovali, aby přinesli Boží slovo marginalizovaným. Naslouchali Božímu lidu a zasazovali se o spravedlnost.“ Papež pak zdůraznil význam vzájemné komunikace ve společenství a naléhal na její laskavost. Na otázku, co se mu nejméně líbí na papežově poslání, reagoval: „Papírování. To mne vždy zmáhalo.“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.