Poznaňský arcibiskup novým předsedou polského episkopátu

13.3.2014 

Polská biskupská konference zvolila svým novým předsedou poznaňského metropolitu, arcibiskup Stanisława Gądeckého. Vystřídá v úřadě arcibiskupa Józefa Michalika, který stál v čele polského episkopátu uplynulých deset let. Nově zvolený předseda s ním spolupracoval po oba mandáty jako jeho zástupce.
Mládež, rodina, povolání a chudí – to jsou podle arcibiskupa Gądeckého čtyři současné priority polských biskupů:

„Na jedné straně nás k tomu pobízejí statistiky, na druhé straně nutnost misijního působení. Obě tyto věci musejí pobízet církev k většímu duchovnímu nasazení, aby to, co je silné, ještě posílilo, a to, co je slabé, co je na okraji nebo mimo církev, bylo vtaženo do sféry evangelia. Všechno znovu obrodit v Kristu. Mládež, rodina, povolání a péče o chudé, to jsou čtyři věci, které se stále opakují a zdají se mi v tuto chvíli zásadní pro plány do budoucna. Nikoho nevylučujeme, ke každému přicházíme s otevřeností.“ – říká nový předseda polských biskupů, arcibiskup Gądecki.

Za neméně důležitý úkol považuje budování jednoty a vytvoření dobrého modelu spolupráce mezi biskupy, kněžími, zasvěcenými osobami a laiky.

Arcibiskup Stanisław Gądecki (nar. 1949) je vzděláním biblista. Po absolvování základního kurzu teologie v hnězdenském semináři jej roku 1973 vysvětil na kněze kardinál Stefan Wyszyński. V dalších studiích pokračoval na římském Bibliku, kde získal licenciát. Absolvoval studijní pobyt také na Františkánském biblickém institutu v Jeruzalémě a následně v roce 1982 získal doktorát z biblické teologie na Papežské univerzitě sv. Tomáše Akvinského v Římě po obhájení práce na téma Osvobození a spása podle knihy Makabejských (La liberazione e salvezza nel secondo libro dei Maccabei).
V roce 1992 byl vysvěcen na biskupa jako hnězdenský auxiliář a o deset let později jej Jan Pavel II. jmenoval poznaňským metropolitou.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.