Genderové kvóty podporují takové typy žen, které nereprezentují většinu žen

12.3.2014 

Od druhé světové války se v Itálii vystřídalo 63 vlád, s průměrným trváním pouhých 370 dní. Poslední kabinet premiéra Renziho pokračuje v reformě italského volebního zákona, v jehož rámci ovšem neschválil tzv. genderové kvóty. Má však vůbec smysl legislativně stanovit přítomnost žen v politice? Pro Vatikánský rozhlas odpovídá novinářka (a matka čtyř dětí) Costanza Miriano:

Myslím, že je nutné změnit zacílení a spíše požadovat odlišnou účast žen v pracovním světě. Jako ženy jsme povolány k péči o život a alespoň v prvních letech života dětí bychom na ně měly mít více času. Mám tudíž pocit, že pokud žena požaduje stejná práva jako muž, postrádá ctižádost. Jestliže žádáme o vstup do mužského světa s jeho rytmy a styly, dopouštíme se násilí na ženách, na podstatě ženskosti, která se hluboce a strukturálně odlišuje od mužské. Věřím, že většině žen záleží více na vztazích a osobním životě, které se jen stěží daří skloubit s prací, vyžadující bezvýhradnou oddanost. V rámci genderových kvót tedy půjdou dopředu jen ony ženy, které jsou ochotné položit na profesní oltář svůj osobní život. A to by v důsledku znamenalo popření ženského přínosu. Byla by to podpora takových ženských typů, které v zásadě nezastupují všechny ženy.

Míní italská novinářka a autorka knihy, nesoucí provokativní titul “Provdej se a buď podřízena” (Sposati e sii sottomessa, Sonzogno 2013). Španělský překlad tohoto svazku vyvolal natolik nežádoucí reakce některých feministických organizací, že nakladatel musel knihu stáhnout z prodeje.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.