Kardinál Coccopalmerio o Františkově pontifikátu

12.3.2014 

František během roku svého pontifikátu radikálně změnil vztahy mezi papežem a věřícími. Stalo se to díky nové koncepci „sakrálnosti“ papežství, která má výraz v reálné blízkosti lidem, po Ježíšově vzoru. František naopak odmítl ideu sakrálnosti, podle níž je Svatý otec kýmsi vyzdviženým na piedestal, odkud se sklání k jiným. Tak se dívá na první rok pontifikátu kardinál Francesco Coccopalmerio, předseda Papežské rady pro výklad legislativních textů v rozhovoru pro italskou agenturu ANSA.

Kardinál Coccopalmerio si zároveň všímá, že spolu s volbou Františka nastoupilo v církvi období diskuse, která však - dle jeho mínění - neznamená zpochybňování doktríny. „Když mluvíme o svých názorech, nepředstíráme, že problémy neexistují, jako v případě rozvedených žijících v nových svazcích,“ řekl vatikánský kardinál.
Za další novinku označuje fakt, že papežství možná už nebude nutně doživotní. „Každý se rozhodne podle vlastního svědomí,“ vysvětluje. Z osobního kontaktu s papežem vyzdvihuje srdečnou prostotu, která – jak říká – působí také na kardinály. „Není to zdvořilostní otevřenost, ale sdílení víry v Ježíše a z ní plynoucí láska k lidem,“ říká vatikánský kanonista.

Kardinál Coccopalmiero vystoupil nedávno s návrhem zavést ve Vatikánu v rámci reforem očekávaných od současného pontifikátu novou funkci „koordinátora římské kurie“. Na otázku tímto směrem poznamenal, že platná apoštolská konstituce Pastor Bonus je dobrý dokument. V reformě proto nejde o její úplnou přestavbu, ale o aktualizaci. Za podstatný považuje větší důraz na synodálnost, tedy společnou reflexi a následné rozhodování v církvi. Reforma může do jisté míry zlepšit atmosféru v kurii a zdokonalit její provoz, nejvíce však záleží na jednotlivých lidech a jejich profesionální a duchovní formaci – řekl v bilanční rozhovoru předseda Papežské rady pro výklad legislativních textů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.