Jihokorejští biskupové vítají chystanou návštěvu Svatého otce

12.3.2014 

„Vstaň, rozsviť se, Koreo, neboť vzešlo tvé světlo a Hospodinova velebnost září nad tebou“. Touto parafrází proroka Izaiáše (Iz 60,1) uvozují jihokorejští biskupové poselství, kterým vítají apoštolskou cestu papeže Františka do své země. Petrův nástupce se vydá do Jižní Koreje ve dnech 14. až 18. srpna, zúčastní se Asijského dne mládeže a blahořečí 124 korejských mučedníků. „Františkova návštěva patří celému asijskému kontinentu“, píší jihokorejští biskupové. „Stane se výzvou ke smíření na korejském poloostrově a povzbudí mladé lidi v jejich nejhlubších tužbách“. Právě k mládeži se biskupové obracejí s další výzvou v duchu starozákonního proroka: „Povstaňte, asijští mladí, rozzařte se slávou mučedníků“. V průběhu asijského dne mládeže, na kterém se předpokládá hojná účast, totiž mladí lidé obnoví své plné zasvěcení Pánu až do následování mučednických vzorů.

Na oznámení papežovy návštěvy ovšem živě reagovaly všechny vrstvy populace, potvrzuje misionář O. Vincenzo Bordo. Italský oblát založil charitní dům na soulském předměstí, který denně hostí až pět set bezdomovců.

Když tu zprávu uslyšeli, propadli euforii. Vyprávěl jsem již totiž o tom, že papež na oslavu svých narozenin pozval tři bezdomovce se psem. Naši přátelé z ulice jsou si teď jisti tím, že papež přijde i za nimi, když se jich tu denně schází pět až šest stovek. Pro mne je to příležitost, jak přiblížit papežovu postavu a jeho práci. Tady jsme v nekatolickém a nekřesťanském prostředí, o papeži a církvi toho lidé vědí opravdu málo. Bude to tedy příležitost k evangelizaci.

„Nezvykejme si na úpadek a bídu, s nimiž se setkáváme v ulicích našich měst a obcí“, nabádal papež František při poslední generální audienci. Co prožíváte jako misionář, který tuto papežovu výzvu vlastně celý život naplňoval?

Papežova slova mi udělala velkou radost. Působím v této pastoraci 22 let a mnohdy jsem cítil výsměch, opuštěnost a někdy také pobouření. Papež, který tuto práci uznává, který říká, že tito lidé jsou naši trpící bratři, mne velmi povzbuzuje. Dodává mi odvahu a dodává ji také lidem na ulici. Ptají se – jak to, že na nás někdo tak významný jako papež vůbec pamatuje? Tyto situace utrpení totiž ostatní lidé často nevidí, neznají, nebo ani nechtějí vidět. Papež si to uvědomil a upozornil na ně, což nám dává útěchu, naději a radost.

Jak se korejská církev změnila od poslední papežské návštěvy – tedy od apoštolské cesty Jana Pavla II. v roce 1989?

Církev v těchto letech prošla skutečně velkou změnou, tak, jako se změnila společnost. Přijel jsem do Koreje v devadesátých letech a nedělní návštěvnost katolických bohoslužeb byla na úrovni 80 procent. V kostelích bylo vidět hodně mladých lidí. Dnes chodí na nedělní mši 25-30 procent katolíků, a to hlavně starších lidí. Je tu problém silné sekularizace, která vyžaduje nové způsoby hlásání evangelia a nový obraz církve. Toho je skutečně velmi zapotřebí.

Soudí O. Bordo z kongregace Misionářů oblátů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.