Stále více italských lékařů odmítá provádě interrupce

11.3.2014 

Rada Evropy napomíná Itálii za to, že příliš mnoho lékařů v této zemi odmítá vykonávat interrupce. Jde o reakci na stížnost podanou jednou z nevládních organizací International Planned Parenthood Federation European Network, podle níž je Italkám upíráno právo na potrat garantované tzv. zákonem 194. Více než 70% italských lékařů odmítá provádět interrupce. Hovoří Paola Ricci Sindoni ze sdružení „Scienza e Vita“.

„Vyvíjí se ohromný nátlak na to, aby bylo vyloučeno právo na výhradu svědomí. Je pravda, že podle italské legislativy má žena právo na potrat – a právě tady nastupuje konflikt a jsou porušována práva jiných. Zdá se mi, že v Evropě vládne antropologická vize, která absolutizuje jedno právo na úkor jiných. Z právního hlediska jde o jakousi vadu, právo má být totiž stejné pro všechny. Lékař, vyjadřující výhradu svědomí to nedělá proto, že by nechtěl pracovat, jak se často tvrdí, ale je člověkem, který chce zachovat hodnoty, které mu diktuje svědomí. A ty musejí být respektovány, stejně tak jako se musí respektovat právo jiných lidí“.

V posledních letech počet lékařů a zdravotních sester odmítajících potraty značně vzrostl. Odhaduje se, že v roce 2005 deklarovalo výhradu svědomí cca 59 procent lékařů. Nyní jejich počet překračuje 70 procent.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.