P. Lombardi: Doufám, že zájem o papeže má hluboké kořeny

11.3.2014 

Vatikán. František se stal velkou pobídkou pro církev putující, která hledá Boží vůli a své poslání v současném světě s ohledem na dobro všech lidí – tak se ohlíží za prvním rokem pontifikátu papeže Františka P. Federico Lombardi SJ. Na čtvrtek připadá první výročí volby kardinála Bergoglia na Petrův stolec. Vatikánského mluvčího jsme požádali o bilanci uplynulého roku:

„Nejvýznamnější věcí tohoto prvního roku pontifikátu je zcela jistě velký zájem lidí o Františka. Říkám lidí, protože nejde jen o katolíky, praktikující, ale tak trochu o všechny lidi na světě. Tento papež a jeho poselství je velmi zaujalo. Doufám, že je to hluboký zájem, zakořeněný v lidských srdcích, zasažených slovem lásky, pozornosti, milosrdenství a blízkosti. V těchto slovech k nim, papežovým prostřednictvím, promlouvá Bůh sám.
Z prvního roku pontifikátu mi zůstane v paměti několik událostí, které na mě udělaly zvláštní dojem. Samozřejmě první papežovo vystoupení na balkónu baziliky sv. Petra. Potom mytí nohou vězňům na Zelený čtvrtek. Nezapomenu také cestu na Lampedusu a svědectví velké blízkosti lidem nejvíce zapomínaným a odmítaným. Nezapomenu na Světový den mládeže, velké setkání v Riu, v Latinské Americe, s papežem pocházejícím z tohoto kontinentu. Potom programový dokument, tedy Evangelii gaudium, v kterém papež velmi jasně a obšírně odhaluje své srdce. A konečně únorová konzistoř. Jsou to etapy, které ukazují, jak velmi intenzívní byl tento rok, jak různé má aspekty a k jak mnoha setkáním došlo,“
říká v bilančním rozhovoru P. Lombardi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.