Papež František dnes kázal o koherenci křesťanského života

27.2.2014 

„Nekoherentní křesťan působí pohoršení a pohoršení zabíjí,“ tato mocná slova pronesl dnes papež František v kázání při ranní mši v kapli Domu sv. Marty.

V homilii si papež vzal podnět ze svátosti biřmování, která byla během bohoslužby udělena. „Kdo přijímá tuto svátost – řekl papež – dává najevo svoji vůli být křesťanem. Být křesťanem znamená dosvědčovat Ježíše Krista. Je to člověk, který smýšlí jako křesťan, cítí jako křesťan a jedná jako křesťan. Toto je koherence křesťanského života. Někdo může říci, že má víru, ale chybí-li mu jedna z těchto věcí, není křesťanem, něco nefunguje, je tu určitá nekoherence. A křesťané, kteří spořádaně a každodenně žijí tuto nekoherenci, působí velké zlo“:

Slyšeli jsme apoštola Jakuba (Jak 5,1-6), co říká o některých nekoherentních lidech, kteří byli hrdí, že jsou křesťany, ale vykořisťovali svoje podřízené. Říká: »Mzda, o kterou jste ošidli sekáče, kteří vám požali pole, ta mzda křičí a křik vašich ženců pronikl k sluchu Pána zástupů«. Pán je mocný. Když to někdo slyší, může si pomyslet: To snad řekl nějaký komunista! Ne, nikoli – to řekl apoštol Jakub. Je to Slovo Páně. Když chybí křesťanská koherence, rodí se skandál. Křesťané, kteří nejsou koherentní, způsobují pohoršení.

„Ježíš mluví velice důrazně proti pohoršení,“ řekl papež a citoval dnešní evangelium (Mk 9,41-50): »Kdo by svedl ke hříchu jednoho z těchto nepatrných, kteří věří ve mne, pro toho by bylo lépe, aby mu dali na krk mlýnský kámen a hodili ho do moře«. Nekoherentní křesťan – dodal - působí mnoho zla, a pohoršení zabíjí. Často slýcháme – řekl papež František – »Otče, já věřím v Boha, ale ne v církev, protože vy křesťané něco jiného říkáte a něco jiného děláte. Věřím v Boha, ale vám ne.« - To je kvůli této nekoherenci.“

Představme si, když se ocitneš před ateistou, který ti řekne, že nevěří v Boha, můžeš mu přečíst celou knihovnu, kde stojí, že Bůh existuje, a také dokázat, že Bůh existuje, ale neuvěří. Pokud však podáš tomuto ateistovi svědectví koherence křesťanského života, něco se v jeho srdci začne dít. Právě toto svědectví mu přinese onen neklid, s nímž pak pracuje Duch svatý. Měli bychom všichni, celá církev prosit o milost: Pane učiň ať jsme koherentní.

Je proto zapotřebí, uzavíral papež, abychom se modlili, protože ke koherentnímu křesťanskému životu je zapotřebí modlitby... protože křesťanská koherence je Boží dar, o který máme prosit. „Pane, ať jsem koherentní, abych nikdy nepohoršoval a byl člověkem, který smýšlí jako křesťan, cítí jako křesťan a jedná jako křesťan. A když ve svojí slabosti padneme, prosme o odpuštění:

Všichni jsme hříšníci, všichni, ale všichni máme schopnost prosit o odpuštění. A Pán se nikdy neunaví odpouštěním! Mějme pokoru prosit o odpuštění: Pane byl jsem zde nekoherentní. Odpusť mi! Jít životem vpřed s křesťanskou koherencí, svědectvím toho, kdo věří v Ježíše Krista, ví, že je hříšníkem, ale má odvahu žádat o odpuštění, když pochybí, a velmi se obává, aby nezpůsobil pohoršení. Kéž nám všem Pán daruje tuto milost!

Končil papež František dnešní ranní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.