Prezentace knihy kard. Müllera s papežovou předmluvou

26.2.2014 

„Chudá pro chudé - poslání církve“ (Povera per i poveri – La missione della Chiesa.). Pod tímto titulem vychází ve Vatikánském nakladatelství svazek promluv a článků prefekta Kongregace pro nauku víry. Na úterní večerní prezentaci knihy vystoupil kromě autora, kard. Gerharda Ludwiga Müllera, také předseda Charitas Internationalis, honduraský kard. Maradiaga, a ředitel Tiskového střediska Svatého stolce O. Lombardi. Nechyběli ovšem také dva další zahraniční hosté– peruánský dominikán O. Gustavo Gutiérrez, považovaný za zakladatele teologie osvobození, a německý katolický teolog O. Joseph Sayer, který dlouhodobě v Peru působil v jedné chudinské farnosti a poté řídil německé charitativní dílo Misereor.

Název knihy si kard. Müller vypůjčil z jednoho z prvních veřejných vystoupení papeže Františka krátce po nástupu na Petrův stolec (při setkání s novináři v aule Pavla VI.). A právě papež František napsal předmluvu k nové Müllerově knize. „Peníze a ekonomická moc mohou být prostředkem, který člověka člověku vzdaluje a vtěsnává jej do egocentrického a egoistického horizontu“, zmiňuje papež. Je-li ovšem člověk vychováván k tomu, „aby uznával základní vzájemnost, (…) jak nám to připomíná sociální učení církve, pak dobře ví, že si nemůže majetek schovávat pro sebe“, doplňuje.

Müllerův svazek se člení do tří oddílů: první část reflektuje teologii osvobození a její dnešní úlohu ( „Osvobozující poslání církve“). Druhá kapitola pod titulem „Evangelizační poslání církve“ analyzuje pojmy logos a agapé, ortodoxie a ortopraxe, ateismus a neoateismus, novodobé výzvy kladené teologii. Třetí oddíl, nazvaný „Od Latinské Ameriky k univerzální církvi“ obsahuje příspěvky externích autorů – dvě Gutiérrezovy reflexe ( „Přednostní volba chudých v Aparecidě“, „Spiritualita koncilu“) a Sayerovo zamyšlení nad „Chudobou jako provokací víry“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.