Papež o Pomazání nemocných: Je to hmatatelný soucit Boha s člověkem

26.2.2014 

Na Svatopetrské náměstí přišlo dnes dopoledne asi 50 tisíc lidí. Papež František v samotném úvodu generální audience ocenil jejich kuráž, protože předpovědi počasí na dnešek nebyly nijak příznivé. Ve své katechezi pak pokračoval v cyklu věnovaném svátostem víry a hovořil o pomazání nemocných. V závěru mimo jiné řekl:

Nepovažujte to za nějaké tabu, protože je vždycky krásné vědět, že ve chvíli bolesti a nemoci nejsme sami: kněz a ti, kteří jsou přítomni u vysluhování svátosti pomazání nemocných představují křesťanskou obec, která se jako jediné tělo spolu s Ježíšem semkne kolem trpícího a příbuzných, vlévá jim víru a naději a podpírá je modlitbou a bratrskou vřelostí. Největší útěcha však vyplývá ze skutečnosti, že se v této svátosti zpřítomňuje samotný Pán Ježíš, který nás bere za ruku, hladí, a připomíná nám, že mu nyní patříme a nic – ani zlo a smrt - nás nebude moci od Něho oddělit.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Papež František, který pak v závěru generální audience obrátil pozornost k nynější situaci ve Venezuele:

Sleduji v těchto se zvláštní pozorností, co se děje ve Venezuele. Vroucně si přeji, aby co nejdříve ustalo násilí a celý venezuelský lid, počínaje zodpovědnými politiky a institucemi, usiloval o smíření skrze vzájemné odpuštění a upřímný dialog respektující pravdu a spravedlnost a schopný čelit konkrétním tématům obecného dobra. Ustavičně se modlím zejména za ty, kdo při střetnutích přišli o život a za jejich rodiny, a vybízím všechny věřící, ať snažně prosí Boha, aby na mateřskou přímluvu Naší Paní z Coromota jejich země co nejdříve nalezla pokoj a svornost.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.